Harrastukset

Aina silloin tällöin elämään mahtuu muutakin kuin politiikkaa. Tykkään matkustella ja urheilen monipuolisesti. Juuri hankitusta mökistä kehkeytynee asia jonka ympärillä tulee tulevaisuudessa pyörittyä paljon. Ja tietenkin elokuvat ja musiikki ovat lähellä sydäntä.

Matkustelu on mukavaa. Aivan erityisesti – joskin ei kovinkaan vihreästi – mieltä lähellä on pitkät road tripit. Matkustajan uralla näitä on nyt viisi kappaletta: yksi Suomessa ja Norjassa, kolme jenkeissä/Kanadassa ja yksi Australiassa. Otin kesän korvilla kuukauden lomaa ja matkustin maalman ympäri. Reissun kohokohta oli 7000 kilometrin ja 12 osavaltion road trip Yhdysvaltain Kalliovuorten maisemissa. Mielenpainuvimmat kohteet matkailijan uran aikana ovat olleet Bissaun (pommitettu presidentinlinna), Cartagena (lenkki muurin vallituksilla), Yellowstone (melkein biisonikolari geysirin hämärtämällä tiellä) ja Grand Canyon. Nähtyjä maita on tällä hetkellä noin 30 ja jenkkiosavaltioita 17.

Urheilu on ollut aina lähellä sydäntä, niin penkkiurheilijana kuin harrastelijanakin. Lajeista ehdoton ykkönen on penkkiurheilijana ollut jalkapallo. Olen Suomen maajoukkueen kannattajien mukana kiertänyt katsomassa vieraspelejä mm. Moldovassa, Tshekissä ja Italiassa. Itse olen ollut kaveripiirin perustaman FC Tapiiri -puulaakijoukkueen puuhamies jo vuodesta 2006 lähtien. FC Tapiiri pelaa sekä jalkapalloa että futsalia Helsingin alimmissa puulaakisarjoissa. Pakko myöntää, että niin paljon kuin jalkapalloa katsonkin, niin olen itse siinä aika onneton. Niinpä olen löytänyt itseni usein maalinsuulta. Tosin tämän kesän viimeisessä matsissa tein puskumaalin vasemman pakin tontilta, joten jonkinlaista osaamista löytyy.

Juoksussa henkilökohtainen taso on huomattavasti futista korkeammalla, vaikka kroppa onkin tehty enemmän painiin tai painonnostoon. Tykkään lenkkeillä ja juosta keskipitkiä matkoja erilaisissa kaupunkijuoksuissa. Helsinki Midnight Runin kympin ennätys on 45.53 viime vuodelta. Myös pyöräily on lähellä sydäntä: päätös ajaa omalla autolla vain yli 15km matkoja on tähän mennessä pitänyt, kiitos uuden sinkulan. Sillä mankeloin myös tämän vuoden Tour de Helsingin, kuten kuvasta näkyy. Ensi vuonna sitten maantiepyörällä vähän vikkelämmässä ryhmässä.

Pallopelejäkin tulee pelattua aika paljon. Tennis ja sulkapallo ovat vanhoja suosikkeja ja tennistä pelailin jonkin verran tänäkin kesänä. Uusina lajilöytöinä repertuaariin ovat tulleet squash, racketball sekä padel. Näistä eniten on tullut pelattua racketballia. Näiden lisäksi tykkään käydä heittelemässä frisbeegolffia. Tänä kesänä viskominen jäi vähän vähemmälle, mutta tavoitteena on harjoitella puttipeli mökillä huippuunsa ja lyödä ensi kesänä omat ennätykset kaikilla Helsingin kentillä.

Oli aika, jolloin melkein koko elämä pyöri leffojen ympärillä. Nyt teatterissa käynti on hieman vähentynyt, mutta mielenkiintoisimmat uutuudet tulee kyllä katseltua, samoin vanhoja klassikoita taannoin kerätystä mittavasta DVD-kokoelmasta. Kaikkien aikojen suosikkeja ovat Tohtori Outolempi, Magnolia ja Big Lebowski. Musiikki on myös minulle tärkeä asia, siinä maku on hyvin laaja, monipuolinen ja vaihteleva. Jotain hajua siitä saa kuuntelemalla vaalisoundtrackini.

Ehkäpä sijoittamistakin voi kutsua jonkinlaiseksi harrastukseksi. Olen tosin aikamoisen konservatiivinen ”buy and hold” -sijoittaja, joka tekee alle puoli tusinaa kauppaa vuodessa. Pyrin myös sijoittamaan pääasiassa ETF:iin ja jakamaan sijoitukset tasaisesti erilaisiin instrumentteihin. Viime aikoina on alkanut tuntua siltä, että rahaa kannattaa sijoittaa enemmän elämiseen ja tähän päivään. Ja tietenkin kunnallisvaalikampanjaan. Jokainen voi tehdä siihen oman riskisijoituksensa täältä.